Makaronilåda

En god vardagsrätt som kan piffas till på hur många sätt som helst,
och varieras i alla oändlighet!
Såhär gjorde jag denna gången:



Makaronilåda

4 dl Idealmakaroner
1 paket bacon
9 prinskorvar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
Riven ost
Kryddor (jag tog citronpeppar och creolerkrydda)

Koka makaronerna, häll dom sen i en ugnsform. Skär baconen i skivor, och slanta prinskorvarna. Hacka lök och vitlök. Fräs bacon, korv, och löken så det får lite färg. Blanda ner med makaronerna.

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda, och häll äggblandningen över makaronerna. Strö riven ost över.

Gratinera i 225 grader i cirka en halvtimme.

 
Tesse

Amerikanska pannkakor

En god söndagsfrukost när den är som bäst! Jag brukar göra dubbel sats, min sambo är galen i pannkakor! Själv orkar jag oftast bara två-tre stycken.



Amerikanska pannkakor

2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk socker
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Vispa i mjölk, smör och till slut ägget.
Smält lite smör i en het stekpanna. Lägg i en slev av den ganska så fasta smeten, och bred ut till ca 10-12 cm. Vänd pannkakorna när de börjart få bubblor på ovansidan. Servera med bär, sylt, eller sirap.

Denna gången gjorde jag en liten jordgubbskompott till, jag kokade frusna jordgubbar i lite vatten och socker, tills dom mjuknade, sen blandade jag lite potatismjöl med vatten och hällde i. Jättegott till!
Fast sirap slår nog allt.. :)

 
 

♥ Tesse

Elefantbröd

När jag bläddrade igenom min nya bok Rutiga Bakboken, så fatsnade jag direkt för ett bröd, det bara måste jag baka! Alla som känner mej vet att jag fullkomligt älskar elefanter (och döskallar förvisso), så därför var det en stor självklarhet att jag skulle provbaka detta!
I boken heter detta brödet Dekorerat matbröd.



Elefantbröd     1-2 bröd

50 g jäst
100 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
ca 1,4 liter extra proteinrikt bakvetemjöl (jag tog dock vanligt vetemjöl)
1 ägg
vallmo- och sesamfrön

Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om tills den löst upp sej. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Baka ut (förklaring på hur jag gjorde kommer längre ner) Pensla med ägg och garnera med vallmo- och/eller sesamfrön.
Grädda längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Låt brödet kallna under bakduk.

Hur man gör en elefant

Beräkna halva satsen deg till en elefant. Dela degen i 3 delar. Rulla två av degbitarna till lika långa längder, 50-60 cm. Låt dom smalna av i ändarna. Sno mitten av längderna om varandra. Låt 10-15 cm i varje ände bli ben. Forma den återstående degbiten till svans, och huvud med snabel, och lägg samman dom med kroppen. Klipp öra, mun och fötter. Pensla, och garnera.

Jag råkade läsa lite fel, så min elefant fick jäsa två gånger. Den blev vääääldigt stor, och väääldigt tjock efter jäsning nummer två, men det gjorde nog inget, den såg lite väl klen och mager ut innan :)

 
Liiiten tunnis..
 
.. blir stooor tjockis!

Tesse


Statistik

Statistiken på mina besökare på bloggen är väldigt upp och ner, ena dagen är ni jättemånga som kikar in, andra dagen bara några få.

Hade varit roligt att se vilka ni är som tittar in här, och hur ni hittat hit?

 

♥ Tesse

Cheesecake med citronsås

I förra veckan när jag tittade på Halv åtta hos mej, så fastnade jag för detta receptet.
När mamma bad mej göra en efterrätt så var valet inte så svårt!
Det blev riktigt gott, citronsåsen passade så bra till den söta kakan.



Läcker cheesecake i fruktsällskap

Botten
10 st digestivekex
100 g smör, smält

Första fyllningen
2 pkt philadelphiaost, á 200 g
3 st ägg, medelstora
1.5 dl socker

Översta lagret
4 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker, siktat

Citronsås
3-4 msk citronsaft, färskpressad
0.75 dl vatten
1 tsk majsenamjöl
1 st äggula
1.5 dl socker
1 msk smör

Gör så här

Botten

Sätt ugnen på 200 grader.
Smula sönder kexen.
Blanda med det smälta smöret.
Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar botten.
Grädda bottnen i ugn 5-10 minuter.

Första fyllningen

Skruva ner ugnen till 180 grader.
Ställ åt sidan. 
Mosa philadelphiaosten noggrant med en gaffel.
Blanda i äggen och sockret.
Vispa runt till en röra.
Fördela över den förgräddade kexbotten.
Grädda i 180 grader ca 35 minuter till dess kakan "lyfter" lite längs kanterna och i mitten.
Låt den kallna.

Översta lagret

Blanda sedan ingredienserna till det översta lagret.
Bred ut på den helt kalla kakan.
Grädda i 180 graders ugnsvärme i 6-7 minuter så att ytan stelnar något.
Låt kakan kallna.

Citronsås

Blanda citronsaft, vatten, majsenamjöl, äggula och socker i en rostfri kastrull.
Låt sjuda upp försiktigt.
Rör i blandningen hela tiden tills den tjocknar något.
Avsluta med att vispa ner kallt smör.
Låt svalna.

Vid servering

Garnera med limeskivor och/eller citronmeliss och passionsfrukt.
Servera den kalla citronsåsen till kakan.



Tesse

Mammas gräddbullar

När jag var liten gjorde mamma ibland gräddbullar, så förbaskat goda var dom!
När min bror skulle komma på besök i helgen så var jag tvungen att prova receptet själv. Det verkade som att han uppskattade mina gräddbullar, det såg i alla fall så ut på hans stora leende när han såg dom! :)



Mammas gräddbullar

4 1/2 dl socker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelantinpulver
1 1/2 dl kokande vatten

Garnering

3 1/2 dl kokos
4 tsk kakao

Gör såhär:

Blanda socker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en vispskål.
Blanda ner gelantinpulvret i det kokande vattnet under omrörning.
Tillsätt denna blandning i skålen med de andra ingredienserna.
Vispa smeten i ca 30 minuter, till fast skum.
En stor fördel är såklart att ha någon form av assistent eller en elvisp med stativ.
Blanda ihop kokos och kakao.
Stö ut ca hälften av blandningen i botten på en form, ca 20x25 cm.
Bred ut den färdigvispade smeten i formen och strö på hälften av den kvarvarande kokosblandningen.
Ställ formen kallt för att stelna i cirka två timmar.
Skär med kniv längs med kanten på formen, och stjälp hela innhållet upp och ner.
Skär i rutor, och doppa snittytorna i den överblivna kokosblandningen.
Förvara kallt.
Går utmärkt att frysa, lägg då ett lager bakplåtspapper mellan lagerna!

 
   


Tesse

Tzatziki

Tzatziki är nåt utav det bäst jag vet, jag kan äta hur mycket som helst!
Och maaaassa vitlök ska det vara..
Alla har väl sitt sätt att göra tzatziki, men såhär gör i alla fall jag:

Tesses tzatziki

1 stor burk grekisk yoghurt
1 stor solovitlök ( just denna motsvarade runt 8 klyftor..)
1 grovriven gurka
Citronsaft
Salt och citronpeppar

Blanda yoghurt med vitlök, citronsaft och kryddor. Smaka av tills du är nöjd.
Grovriv gurkan. Häll på lite salt, och låt gurkan vätska av sej lite. Krama ur vätskan, och blanda ner i röran.
Låt det gärna stå en stund så smakerna hinner mogna lite.

Denna gången åt vi tzatzikin till en blodig ryggbiff, rostade potatisar, fetaoströra och en god sallad.
Riktigt gott!

 

Tesse


Sneakpeak..

I helgen har jag bakat en hel del, recept kommer upp i veckan.

 
Elefantbröd

 
Gräddbullar

 
Tzatziki


Cheesecake

Nån som är sugen på recepten?! :)

Tesse

Maddes äpplekaga

För ett tag sen när vi var på besök hos en kompis så bjöd hon på en supergod äpplekaka.
Det receptet var jag ju såklart tvungen att be om, och provbaka!
Här kommer det:



Maddes äpplekaga

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 nypa salt
1/2 msk bakpulver
175 g smält smör
äpple i skivor
hackade hasselnötter

Blanda alla torra ingredienser. Häll i smöret och rör om till en smet.
Bred ut i en form. Stick ner äppleskivor tätt, och strö över hasselnötter.
Baka i 25-30 minuter i 175 grader. Servera med vaniljsås eller glass.

 


Tesse

Supergoda ostscones

Jag tyckte att vi förtjänade lite extra mysig söndagsfrukost idag, så jag passade på att slänga ihop scones.
Riktigt goda blev dom! Jag utgick från ett sconesrecept ur Rutiga Bakboken, men dels halverade jag receptet, och dels hade jag bara lite mjölk hemma, så jag fick ta turkisk yoghurt istället.
Det funkade lika bra!

Detta är mitt recept:



Ostscones

4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 1/2 tsk bakpulver
50 g margarin
1 dl mjölk
1 dl turkisk yoghurt
riven ost

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Skär margarinet i tärningar, och fördela i mjölblandningen.
Smula ihop degen lite, och tillsätt mjölk och yoghurt.
Arbeta ihop till en deg.
Baka ut till två brödkakor på bakplåtsklädd plåt. Strö riven ost ovanpå.
Grädda i ugnen på 250 grader i ca 12-15 minuter.
Låt svalna lite, men ät dom helst nybakade! 

 

Tesse

Kyckling- och tomatsoppa

Eftersom jag känner mej lite krasslig och har en fullspäckad helg framför mej, så ville jag ha nåt värmande och lenande för halsen till middag.
Lotten föll på soppa, och genast blev jag sugen på just denna!



Kyckling- och tomatsoppa

1 lök
1 solovitlök
2 kycklingfileér
1 msk mjöl
ca 1/2 liter vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2-3 dl matlagningsgrädde
2-3 dl pasta, tex pastahjul, snäckor eller nån annan rolig pasta
salt, citronpeppar, curry, oregano

Hacka lök och vitlök, och strimla kycklingen. Bryn i matfett. Krydda med vad du gillar, jag hade i citronpeppar, curry och oregano.  Strö över mjölet, och rör runt så allting blandas. Häll över de krossade tomaterna, och späd med vatten. Lägg i buljongtärningen, och koka upp. Häll i pasta, och låt koka till pastan är färdig. Späd med grädde till lagom konsistens.
Smaka av med mer kryddor och vatten om det behövs.

 


Denna gången kokade jag pastan sidan om, och hällde i soppan vid servering. Annars blir det lätt att pastan sväller om soppan står, och då blir det mer som en gryta.
Prova er fram vad ni gillar bäst!

Tesse

Krebinetter

Krebinetter är en rätt från min barndom. Pappa gjorde den ibland, det är väl mest därifrån jag kommer ihåg det. Det är helt enkelt panerade färsbiffar.
Det är en dansk rätt, men jag antar att den är lika "vanlig" här i Sverige.
Gott är det i alla fall!



Pappas krebinetter

Skinkfärs (funkar lika bra med fläskfärs)
salt och peppar
ägg
skorpmjöl

Salta och peppra färsen. Forma till biffar. Doppa i ägg, och sen i skorpmjöl. Stek på medelvärme. Jag brukar steka så att dom får en krispig yta, och så får dom bli genomsteka i ugnen, då blir dom saftiga och goda.
Servera med potatis, skirat smör och ärtor.


 

Tesse

RSS 2.0