Lax i ugn

Jag snubblade över ett laxrecept på en av mina favoritbloggar http://www.bloggfamiljen.se/?blog=matplatsen, som jag ju tvunget måste prova. Resultatet blev supergott! Jag gjorde en romsås till, men den hade inte behövts, det räckte gott och väl med såsen som laxen låg i.



Victorias lalalalalax

En bit hel lax, helst färsk
salt och fiskkrydda

3 dl grädde (jag tog matlagningsgrädde)
1 pressad solovitlök
3-4 msk vitt matlagningsvin
salt och fiskkrydda

Lägg laxen i en ugnsform. Blanda ihop ingredienserna till såsen, och häll på fisken.
In i ugnen med den i 15-30 minuter, på ca 150 grader.
Servera med kokt potatis, romsås och en god sallad.

Så enkelt, så otroligt gott!

 

Tesse

Bröd med oregano och flingsalt

Eftersom jag fick en KitchenAid i julklapp så kände jag mej tvungen att prova baka bröd. Jag är ingen storbakare av just bröd, men detta kommer jag garanterat baka fler gånger! Detta receptet hittade jag i tidningen Hembakat, men jag justerade receptet lite efter vad jag hade hemma, så här kommer mitt brödrecept!



Bröd med flingsalt och oregano

5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk socker
11-13 dl vetemjöl
Hackade soltorkade tomater
Flingsalt och oregano

Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke, och tillsätt vattnet. Låt jästen smälta.
Tillsätt salt, socker, soltorkade tomater, och så mycket mjöl att det blir en lättarbetad deg.
Knåda degen i ett par minuter så den blir blank och smidig. Strö över lite mjöl, och låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till valfria bröd. Till exempel baguette, brytbröd, bullar fläta eller brödpinnar. (jag gjorde ett stort bröd och ca 7-8 bullar). 
Låt bröden jäsa i ytterligare 30 minuter på en plåt klädd med bakplåtspapper. 
Pensla bröden med vatten, och stör över flingsalt och oregano.
Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter i 225 grader, beroende på vad du bakat för något.

  


Om du är osäker på om brödet är färdigt så kan du mäta innertemperaturen med en digital termometer. Det bör vara 94-97 grader. 
  
♥ Tesse


Hemmagjorda hamburgare

Idag fick mannen i huset bestämma middag, och då blev det såklart hemmagjorda hamburgare. Jag själv är inte så glad för hamburgare, och annat "pressat kött" heller för den delen, men vad gör man inte för kärleken! ;)
Jag skriver inte ut några exakta mängder, mäter sällan när jag lagar mat. Min köttfärs räckte till fyra stora hamburgare, och nio normalstora köttbullar, som åker in i frysen.



Tesses hemmagjorda burgare

Blandfärs
Ströbröd
Mjölk
Liquid Smoke (http://www.recepthjalpen.se/rokarom.html)
Creolerkrydda (http://www.kryddlandet.se/products/18-original-creole-seasoning.aspx)
Ört- och vitlökskrydda (http://borgebykryddgard.jetshop.se/ort--vitlokskrydda--p-532-c-134.aspx)

Hamburgerbröd XL
Tomat
Gurka
Hamburgerdressing
Rå lök
Cheddarost
Sallad
Ketchup
Bacon

Blanda mjölk och ströbröd, och låt svälla ett par minuter.
Blanda i köttfärsen, liquid smoke, och kryddorna. Låt gärna färsen stå en lite stund så smakerna hinner sätta sej lite. Forma biffar i valfri storlek, och stek dom.
Stek bacon, och bygg ihop din hamburgare så som du tycker är godast!

Svårare än så är det inte, lätt och snabbt går det. Jag orkade äta en stor hamburgare, karln tryckte i sej två, och nu är vi riktigt proppmätta båda två!
Blir där biffar över är det perfekt att frysa in.




♥ Tesse

Supersega chokladsnitt

Idag hade vi fikagäster, som inspirerade mej att baka småkakor. Småkakor är nåt jag aldrig försökt mej på innan, men idag fick jag tummarna loss. Jag gjorde en egen variant på gamla klassikerna Sega chokladsnitt.
Här kommer min tolkning:




Ca 50 st, beroende på storlek

Tesses supersega daimsnitt

200 gram smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
5 msk daim-oboy
4 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Vispat ägg, pärlsocker och cappuccinopärlor till dekoration

Sätt ungen på 175 grader.
Tärna smöret, och blanda ihop de torra ingredienserna innan du rör ner dom i smöret. Tillsätt sirapen.
Knåda ihop till en deg. Dela i fyra-fem delar och rulla ut till längder. Platta till dom lite och pensla med ägget. Strö över pärlsocker, och eventuellt cappuccinopärlorna.
In i ugnen med längderna, ca 10-15 minuter. Skär i smala ”remsor” innan det svalnat för mycket. Låt sen svalna helt på galler.

Jag tyckte mina blev lite i segaste laget, så jag slängde in dom i ugnen en runda till, men dom trivdes tydligen med sin seghet, så dom ville inte ändra på sej.
Dock är dom väääldigt goda, speciellt till ett glas iskall mjölk!  

Tesse


Lite blandat av en deg

Eftersom jag blev lite besviken på pirogerna, så hittade jag en franskbrödmix i skafferiet, och hoppade på det direkt igen. Jag brukar inte använda färdiga mixer, men nu hade jag det hemma, så nu fick det bli det denna gången.
Tänkte göra lite olika denna gången eftersom denna degen blir större. Det blir köttfärsfyllda piroger, ost- och skinkgifflar och fyllda pizzabullar.



1 färdig franskbördmix från Kungsörnen
1 paket jäst
6 del vatten

Fyllning 1
Tacoköttfärs
Riven ost
Sesamfrön till dekoration

Fyllning 2
Rökt skinka
Riven ost
Vallmofrön till dekoration

Fyllning 3
Riven falukorv
Riven ost
Ketchup
Oregano
+ oregano till dekoration

Även här gäller det bara att följa vad som står på paketet.
Smula jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten, och låt jästen smälta.
Arbeta ner mjölet, och knåda till en deg. Låt degen jäsa 30 minuter.
Baka ut och fyll med vad du nu än vill, och låt jäsa under duk i 30 minuter till.
Pensla med ägg, och dekorera med vad du har hemma.
Grädda i ugn 10-15 minuter på 225 grader.

   
 
Efter att vi hade haft besök av fikasugna gäster, så fick jag dessa över.
Här ska frysen fyllas inför framtida mellanmål och mysiga fikastunder!


Ost- och skinkgifflar med vallmofrön på toppen
 
 
Bullar fyllda med riven falukorv, ost, ketchup och oregano
 

Piroger fyllda med tacoköttfärs, toppade med sesamfrön
 

♥ Tesse

Kryddiga köttfärspiroger

Tänkte fylla frysen med lite lätta "mellanmål" eftersom det inte blir att jag äter så bra med en liten dotter som vill ha uppmärksamhet. Plus att det är bra för karln att kunna ta med till jobbet!
Denna gången fuskar jag lite med färdig pizzadeg-mix.

Kryddiga köttfärspiroger

500 g blandfärs
1 påse tacokrydda
1 pkt scones- och pizzamix
150 g riven ost
ägg
sesamfrön eller oregano

Bryn färsen i lite smör. Krydda med tacoblandningen, och späd ut med lite vatten enligt angivning på påsen. Gör en deg av 1 paket pizzamix, gör såklart som det står på det paketet också.
Dela degen i cirka 16 bitar. Kavla ut till rundlar. Fördela köttfärsen och riven ost på rundlarna.
Vik över degen till "halvmåneform", och tryck ihop kanterna.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön eller oregano.
Grädda på andra falsen nerifrån i ungen på 225 ° ca 10-15 minuter, tills pirogerna fått färg.

   
 


Update
Jag fick inte ut 16 piroger, utan 8. Hade jag gjort 16 hade dom blivit pyttepyttesmå. Degen kändes ganska så bräcklig, svårt att få ihop dom utan att degen gick sönder. Fast riktigt goda var dom i alla fall!

♥ Tesse


Fläskfilé Sinkadus

En gammal klassiker som i alla fall jag aldrig tröttnar på. Finns det inte fläskfilé så går det minst lika bra med fläskytterfilé.

Fläskfilé Sinkadus
ca 4-6 pers

600 g fläskflé (ytterfilé gick också bra)
5-6 tomater
200 g rökt tärnad bacon
150 g färska skivade champinjoner
2 dl grädde
(jag brukar ta matlagningsgrädde)
2msk grovkornig skånsk senap
vitlök
1-1½ dl riven ost
salt o peppar

Putsa filén. Skär i ca 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Bryn.
Bryn svampen och baconen i samma stekpanna.
Skiva tomaterna, täck sidorna och bottnen på en ugnsfast form med tomatskivorna.
Lägg filén o formen. Lägg svamp och bacon ovanpå.
Vispa ur stekskyn med senap, vitlök och grädde.
Jag brukar ta ca 2-4 vitlöksklyftor, vitlöksälskare som vi är.
Häll över såsen o formen.
Strö över ost, och ställ in i ugnen ca 15-20 minuter, 225 º.
Servera med ris och sallad.

Smaklig måltid!



Tesse


Choklad- och kolatårta

Mammas sambo fyllde år, och jag fick på min lott att fixa efterrätten. Den här tårtan ser kanske inte så mycket ut för världen, men herregud så god den var! Jag serverade bara med grädde, men det går nog bra med glass eller så också. Den var precis lika god dagen efter!

Choklad och kolatårta

Ingredienser:
KAKA:
- 200g smör
- 3 dl socker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao

KOLAKRÄM:
- 3 dl socker
- 3 msk sirap
- 50 g mörkchoklad
- 150g smör/margarin
- 3 dl grädde

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smör i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
  • Blanda samman vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Rör ner i smeten och blanda väl.
  • Häll smeten i en smord och bröad form (24cm) och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Låt svalna.


    KOLAKRÄM:

  • Blanda alla ingredienser utom smöret, i en hög kastrull.
  • Koka långsamt på mellanvärme (jag hade den på 4an, jag har 9 olika) tills den tjocknat ordentligt, ca 30-40 min.
  • Rör ner smöret och låt svalna.
  • Häll över kolakrämen. Låt stelna.


     
    ♥ Tesse

  • Tesses kylskåpsrensning

    Jag hade lite grejer i kylen som började sjunga på sista refrängen, så istället för att slänga allt, så rörde jag ihop en liten pastasås-variant.
    Skitlätt, skitgott, och skitbra när man behöver tömma kylen lite. Detta går ju såklart att varaiera hur mycket som helst, detta var vad som fanns i just min kyl.

    Tesses kylskåpsrensning

    1 paket bacon
    2 lövbiffar
    1 burk svamp
    1 paket matlagningsgrädde
    broccoli
    1-2 vitlöksklyftor
    citronpeppar

    Fräs lövbiffar, bacon och svamp. Släng i broccoli, och vitlök.
    Krydda med citronpeppar. Häll på matlagningsgrädde och låt puttra ett tag.
    Koka pasta. Häll såsen över pastan o blanda ihop ordentligt. Njut!



    ♥ Tesse

    Enkel marängtårta

    En riktigt kaloribomb som verkligen får alla att längta till sommaren och färska jordgubbar. Receptet hittade jag i en Buffé-tidning för ett par år sen. Tårtan är supergod, om än lite svår att skära :)

    Marängtårta med mjölkchokladtryffel, hallongrädde och färska jordgubbar

    2 färdiga marängbottnar
    150 g mjölkchoklad
    1 1/4 + 3 dl grädde
    250 g frysta, tinade hallon, eller 5 dl färska

    1/2 liter jordgubbar
    2 dl färska hallon

    Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
    Koka upp 1 1/4 dl grädde, och häll över chokladen. Låt stå ca 5 minuter.
    Vispa chokladtryffeln slät. Låt stå kallt i 3-4 timmar.
    Vispa 3 dl grädde lätt. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden.
    Bre ut chokladtryffeln i ett jämnt lager på den enda marängbottnen.
    Fördela 2/3 av hallongrädden på tryffeln.
    Lägg på den andra marängbottnen, och fördela resten av grädden ovanpå.
    Toppa tårtan med hallon och jordgubbar.

    Njut!

     
     


    ♥ Tesse

    Fläderpannacotta med passionsgelé

    Ett recept jag gjorde till ett påskfirande, det blev väldigt uppskattat, och supergott! =D

    Fläderpannacotta med passionsgelé
    4 port
    Lägg 2 gelantinblad i kallt vatten.
    Häll 3 dl vispgrädde, 1/2 dl strösocker, och 3 msk koncentrerad flädersaft i en kastrull.
    Låt blandningen koka upp, och dra bort kastrullen från värmen.
    Krama ur gelantinbladen och lös dem i den varma gräddblandningen.
    Låt svalna under vispning, och smaksätt med 1 tsk vaniljsocker.
    Häll upp i portionsformar, och ställ kallt.
    Lägg ytterligare 3 gelantinblad i kallt vatten.
    Krama ur dem, och smält på svag värme.
    Låt svalna lite.
    Gröp ur 4 passionsfrukter, och blanda med 2 dl tropiskt juicekoncentrat.
    Tillsätt det avsvalnade gelantinet under omrörning.
    Häll ovanpå pannacottan, och ställ i kylen att svalna.



    Bon apetité!
    ♥ Tesse

    Oboy-muffins med frosting

    Jag fick en liten beställning av min mamma, hon ville ha nåt gott med sej till fikan på jobbet. Sagt och gjort, jag drog igång bakverkstaden! Grunden är enkla oboy-muffins, som går att variera i all oändlighet.

    Oboy-muffins

    2 ägg
    1 ½ dl socker
    100 g smör
    1 dl mjölk
    3 dl vetemjöl
    1 ½ tsk bakpulver
    5 msk oboypulver

    Vispa ägg och socker pösigt. Smält, och tillsätt smöret. Häll i mjölken.
    Blanda mjöl, bakpulver och oboypulver, och blanda ner i smeten.
    Fördela i fina formar.
    Bakas i ugn ca 10-15 minuter i 225 °
    På en sats blir det ungefär 12-15 muffins

    Frostingen

    Ca 200 g philadelphia
    Ca 100 g smör
    2-3 dl florsocker

    Blanda allting med elvisp och blanda i valfri smaksättning om du vill.

     
     

    Denna gången hade jag två olika frostingar. Den bruna är vanlig creme cheesefrosting med nutellarippel, och den gula är bananfrosting, smaksatt med bananessens från Borgeby Kryddgård, och färgad med gul karamellfärg.

    Tesse

    Tesse Testar

    Nu kör vi testing testing så jag ser vad jag ska fibbla med när det gäller färg och grejer på texten!

    RSS 2.0